23 September, 2011

Gulai Udang

Udang memang sedap dimakan, tapi kena ingat kesannya. Kolestrol naik dan gout pun datang. Semalam pembantu saya, Lisa, masak gulai udang. Nasib baik dia jenis cepat belajar, ayahnya juga orang Minang, orang awak juo. Jadi gulai dia lebih kurang sama dengan gulai kito. Dulu, arwah emak sesekali campur tempe dengan gulai udang. Sedapnya. Kali yang lain pulak, gulai udang campur dengan tempoyak, pekat, tambah daun kunyit. Balik dari Sarawak dulu saya selalu bawa udang galah, mak masak campur tomato dalam gulai. Dah duduk Semenanjung, berkurun tak makan udang galah.

Bahan-bahan

Udang 1 kilogram
Kelapa 1/2 biji
Cili Api 15 tangkai
Bawang merah 3 biji (Kalau orang Negeri Sembilan tak guna bawang. Tumbuk cili dengan kunyit aje)
Kunyit hidup 1/2 inci
Serai 1 batang

Tumbuk cili, kunyit, bawang
Masukkan santan dalam periuk. Masukkan cili dan bawang yang telah ditumbuk. Kacau sampai pekat. Oleh kerana udang keluarkan air semasa dimasak, pastikan gulai pekat. Jangan bubuh air banyak sangat.
Lepas gulai mendidih, masukkan udang kejap.
Masukkan serai.
Tunggu sekejap sampai udang berubah warna, tutup api.

Kalau ada rebung, boleh tambah. Tempe pun sedap. Nak masam sikit masukkan tomato sebiji. Kalu masuk tempoyak, biar pekat. Sodap bang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan