22 September, 2011

Goreng Ikan Bilis Berlada

Kalau dah tak ada stok dalam peti ais, ikan bilis selalu jadi penyelamat. Goreng ikan bilis berlada kalau makan dengan nasi panas, tak ada lauk lain pun tak apa. Masa kena Kursus Apec E-learning diBusan, Korea dulu, ikan bilis berlada jugalah penyelamat, walaupun sejuk keluar dari peti ais. Makan pulak dengan nasi dari beras kontot dan gebu Korea, lembik-lembik sedap.

Bahan
100 gram ikan bilis
Minyak masak

Bahan untuk ditumbuk
10-12 tangkai cili api (ikut cita rasa dan tahap tahan pedas)
bawang kecil 2 biji
Garam secukup rasa

Goreng ikan bilis sampai garing
Selapas garing, ketepikan di tepi kuali untuk masukkan bahan tumbuk
Masukkan bawang dan cili api yang telah ditumbuk, kacau supaya tidak hangus
Bila dah terbit bau, gaulkan dengan ikan bilis
Siap, hidangkan dengan nasi panas.

Kalau malas nak tumbuk cili dan bawang, boleh guna bawang hiris dan cili kering blend, sedap jugak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan