27 September, 2011

Masak Lemak Cili Api

Masak lemak cili api adalah lauk harian kami yang berasal dari Beranang. Masa mula-mula kahwin dulu, culture shock jugak isteri saya bila tiap kali balik ke Cheras baru mesti ada masak lemak cili api. Semalam gulai ayam, hari ni gulai udang, esok gerenti ada masak lemak lagi.

Sebenarnya masak lemak cili api ni antara lauk yang senang dimasak. Ada 3 proses saja.
1. Tumbuk bawang, cili, halia dengan kunyit hidup.Kemudian tumbuk serai.
2. Masukkan santan dalam periuk, sekali dengan bahan yang dah ditumbuk tadi.
3. Masukkan ikan,daging atau ayam. Paling sedap masuk perut lembu, perut hitam bukan yang dah diputihkan di pasar.

Tambahlah kentang kalau gulai ayam atau daging. Masuk rebungpun sodap. Kalau tambah nangka, panaskan semula gulai tu pagi besok, lagi sedap.

Arwah mak kata kalau gulai daging atau perut lembu, masukkan dua tiga helai daun limau purut. Kalau gulai ikan, masukkan asam keping bila gulai dah nak masak.

Gulai Daging
1 kilogram daging segar. Daging batang pinang paling baik dan lembut
1 biji kelapa, nak santan je

Bahan Tumbuk
15 ulas cili api
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
garam secukup rasa
serai 2 batang

Masuk santan dalam periuk, sekali dengan bahan yang ditmbuk.Kacau. Jangan biarkan minyak pecah.
Masukkan daging.Bila daging dah nak empuk, masukkan kentang. Garam secukup rasa, jangan lupa. Bila guna kentang, selalunya kentang serap garam, sebab tu masuk garam lebih sikit.Dah nak masak, masuk daun limau purut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan