08 Oktober, 2011

Cekodok hitam

Pagi-pagi lagi Bibik dah telefon, tak dapat datang sebab demam. Kalau hari Sabtu, memang macam itu lah selalu. Ada saja alasan Bibik untuk tak datang bekerja. Kak Nita pulak ada kerja kat opis. Lepas masak cekodok hitam, Kak Nita terus cabut ke tempat kerja. Cekodok hitam memang favourite anak-anak. Cekodok hitam sebab campur air gula merah. Anak-anak panggil cekodok hitam. Cara masak senang je.

Bahan-bahan untuk membuat cekodok hitam:

Tepung 500gram
Gula Merah
Garam secukup rasa

Gula merah dimasak dengan air untuk mendapatkan air gula yang bewarna hitam
Bancuh tepung dengan air gula merah, agak-agaklah jadi seaa melekit
Campur sedikit garam mengikut rasa
Goreng bancuhan dalam kuali

Sama je dengan cekodok biasa cara memasaknya. Cuma gantikan air dengan air gula merah yang telah dimasak. Untuk mendapatkan cekodok yang rangup, bancuh tepung dengan sedikit minyak panas terlebih dahulu. Dengan air panas pun boleh juga, gerenti cekodok itu rangup dan laku.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan